Kortare köer till studentlyor

Efter flera års skriande brist på studentbostäder i Uppsala, så har läget nu ljusnat betydligt. Nu inför vårterminsstarten är köerna till studentbostäder betydligt kortare är tidigare år.

Både på Uppsala kommun, hos olika bostadsföretag och i Uppsala Studentkår har man sett en tydlig förbättring av situationen.
- Bland annat beror det på att man har skärpt kraven  hos studentbostadsbolagen, att man måste vara student för att få bo kvar. Dessutom expanderade Uppsala Universitet kraftigt under nittiotalet, men nu har man inte gjort det på ett par så man har kommit i kapp. Det säger Martin Hofverberg är vice ordförande i Uppsala Studentkår.

Under de senaste åren har det byggts en hel del nya studentbostäder i Uppsala, och fler byggprojekt är på gång. Det har också gett effekt. På Studentstaden, som är den största enskilda fastighetsägaren på studentbostadsmarknaden i Uppsala, säger regionchefen Pontus Rode att den som förut behövde ha flera hundra ködagar för att få en lägenhet nu kan klara sig med ungefär hälften så lång tid i kön. För ett studentrum kan det räcka med en vecka i kön.

Kontakta reportern
hakan.rehn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".