Kritik mot flytt tystades ner

Ledningen på avdelning 170 på Akademiska sjukhuset i Uppsala anklagas nu för att ha lagt munkavle på personalen i samband med beslutet tidigare i veckan att avdelningen ska flyttas. Många i personalen är kritiska mot flytten, men dom kritiska rösterna nådde aldrig offentligheten, eftersom all information skulle gå genom ledningen.

Det var i måndags som personalen fick beskedet att avdelning 170 på Ulleråkersområdet, som är en avdelning för hjärnskadade, ska flytta in till Akademiska sjukhuset

I pressmeddelandet som skickades ut från divisionsledningen nämndes enbart positiva faktorer som flytten skulle föra med sig. Men bland personalen menar många att flytten innebär en kraftig försämring, från lugn naturnära miljö till trång och klinisk sjukhusmiljö när verksamheten ska flytta in i 85-huset på Akademiska sjukhusets område.

Kritik tystades

Men dom kritiska rösterna kom aldrig fram i medierna, eftersom det på personalmötet sagts att kontakten med journalister skulle hanteras av ledningen. Det var också det besked som vi fick av avdelningschefen Göran Kindåker då han inte visste att samtalet spelades in:

- Vi har kommit överens om att medierna vänder sig först till divisionschefen idag, därefter får vi se hur vi gör imorgon och framöver, hur vi hanterar medierna.

Brott mot lagen

Juristen Jeanette Gustafsdotter är expert på yttrandefrihetslagstiftning, och hon säger att det hon hör på bandet strider mot yttrandefriheten och mot meddelarfriheten för offentliganställda.

Flera anställda som Upplandsnytt talat med efter mötet har uppfattat det som att ledningen velat styra informationen och att anställda inte skulle tala med nyhetsmedier.

Divisionschefen Lennart Persson förnekar att han skulle ha gett anvisningar om att all information skulle gå genom honom. Vi vänder oss på nytt till avdelningschefen Göran Kindåker:

- Vi har inte haft för avsikt att sätta munkavle eller tysta ner någonting.

marten.nilsson@sr.se

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".