Kritik mot avdelningsflytt på Akademiska

Flytten av avdelning 170 och den tillhörande avdelningen Fenix för hjärnskadade med totalt 21 vårdplatser, har nu lett till kritiska reaktioner från både patienter och anhöriga.

Iréne Segersköld-Lindén lider av MS och har varje år sedan 1988 åkt in till avdelning 170 för fyra veckors rehabilitering och hon är kritisk till flytten.

- Jag kan inte tänka mig att rehabilitering blir bättre i en sjukhusmiljö, jag kan bara inte tänka mig det. Miljön är jätteviktig och ja jag ser bara nackdelar med det här.

Iréne Segersköld Lindén och många patienter med henne kan inte förstå varför man flyttar avdelningen ifrån det natursköna Ulleråker området in till den redan trångbebodda avdelning 85 på Akademiska Sjukhuset.

Inte heller de anhöriga kan förstå flytten. Marianne Pettersson är före detta ordförande för hjärnskadades anhörigeförening Hjärnkraft.

- Det är pengar det handlar om och inte människor. Jag är övertygad om att det bara handlar om pengar. Hela den här saken är en katastrof.

Enligt divisionsledningen för neurodivisionen vid akademiska sjukhuset så handlar flytten om en centralisering av verksamheten som kommer att ge klara medicintekniska fördelar i vården. Lennart Persson är chef för neurodivisionen.

- Förslaget att flytta in avdelning 170 grundar sig famförallt på att då kommer den reahmedicisnska verksamheten kunna samordnas i samma hus. Vi får tillgång till modern röntgen och annan teknik som blir allt viktigare för att bedöma patienter med hjärnskador.

Men Iréne Segersköld Lindén menar att dom argumenten inte håller för en rehabiliteringsavdelning som avd 170.

- Nära till röntgenapparater och annat. Det är inte det de handlar om på en rehabilitering. Den biten har man ju redan klarat av. Rehabilitering är ju inte bara sjukgymnastik och träning, det handlar om social samvaro det är både kropp och själv de hör ihop.

Lennart Persson medger också att det finns vissa nackdelar med flytten av avdelningen.

- Avdelning 170 ligger mycket naturskönt, och på markplanet med allting på samma plan. Så ur den synvinkeln innebär det förstås en försämring.

Robert Peszkowski
robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".