Internetbedragare inför rätta

Jens i Märsta blev lurad på 4500 kronor vid en affär på webbplatsen Blocket, och han är inte ensam. I dag ställs en 24-årig man inför rätta för att ha lurat till sig drygt 280000 kronor av totalt minst 80 personer på Blocket.

- Jag blev lurad på 4500 att köpa resecheckar, som tydligen inte fanns, berättar Jens. Personen i fråga hade lagt ut en annons om att sälja checkar till ett billigare pris än vad de var värda...

Det är framförallt resecheckar och konsertbiljetter som de 80 personerna blivit lurade att betala för, en del så mycket som 6000-7000 kronor. En del har även lurats att betala för falska startbevis till bland annat Vasaloppet.

24-åringen har både själv annonserat och svarat på andras annonser på internetsajten Blocket. Han har kommit överens med folk om att de ska betala in pengar till hans konto, men sedan har 24-åringen inte levererat det han lovat.

I våras åtalades 24-åringen för att ha lurat 30 personer på knappt 112 000 kronor, men ingen rättegång hölls, och 24-årigen hann lura ytterligare 50 personer på 177 000 kronor innan han greps och häktades i december. I dag ställs han alltså inför rätta i Varbergs tingsrätt.

24-åringen har erkänt, men möjligheten för Jens och de andra som blivit lurade att få tillbaka några pengar är mycket liten, enligt åklagaren Kerstin Eriksson. 24-åringen har nämligen gjort av med nästan alla pengarna på spel.


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".