Sjöräddningshelikopter på Arlanda tillfällig lösning

Sedan i mitten av december har mellansverige varit utan sjöräddningshelikopter. Det har vi tidigare berättat om i Upplandsnytt. Men nu har Sjöfartsverket hittat en tillfällig lösning tills entreprenören Norrlandsflyg har en ny ordinarie sjöräddningshelikopter på plats.

- Vi fick tag på en helikopter genom kontakterna på Norrlandsflyg. Den är nu inhyrd tillfälligt och den kommer vara på plats fram till månadsskiftet januari-februari, säger Ulf Hallström, som ansvarar för sjöräddning och beredskapsfrågor på Sjöfartsverket.

Försvarets sjöräddningshelikopter i Uppsala togs ur bruk i december, men den privata entreprenören Norrlandsflyg skulle ta över ansvaret först i februari, med en ny helikopter i mälardalsområdet. Glappet i sjöräddningsberedskapen föranledde en hel del kritik efter Upplandsnytts rapportering. ”Oförsvarbart” och ”skandal” var några av reaktionerna.

- I och med att vi fick det här glappet är det självklart att vi får titta på lösningar. Nu lyckades vi få tag i en annan helikopter, säger Ulf Hallström.

- Den är nu baserad på Arlanda. Är det där som Norrlandsfly kommer ha sin helikopter baserad även i framtiden?

- Sannolikt i det korta perspektivet. Vi tittar på en annan lösning. Men en linje är att försöka etablera en bas tillsammans med Rikspolisen och Stockholms läns landsting på Värmdö.

- Under det här glappet, har det inträffat olyckor där helikopter behövts?

- Ja, det har det. Men vi har klarat det med den kapacitet vi haft, säger Ulf Hallström.

Kontakta reportern
hakan.rehn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".