37 000 utan el

Det har varit ett väldigt stort strömavbrott i Uppsala under morgonen. Som mest har uppemot 37 000 kunder varit utan el.

Strömavbrottet började klockan 04.16 i morse och slutade 06.03. Orsaken var ett kabelfel.
- Vi vet faktiskt inte exakt vad som inträffat, så det vi har gjort är att vi skickat ut en felsökninsbuss. Vad den gör att den skickar in pulser i kabeln så att vi kan se exakt var felet är. Det säger Anna Lir som är informationsansvarig på Vattenfall.

När avbrottet var som störst drabbades 37 000 hushåll i de centrala delarna och den nordöstra delen av Uppsala.

Strömavbrottet gjorde bland annat att flera hundra larm gick i gång på olika håll i Uppsala vilket gjorde det svårt för SOS Alarm att skilja riktiga larm från såna som berodde på strömavbrottet. Dessutom försvårades SOS arbete av att massor av strömlösa personer ringde in till dem för att få hjälp, och larmnumret 112 var under långt tid praktiskt taget helt blockerat. Vid en tidpunkt var det en halvimmes kö för att komma fram.

I övrigt ska avbrottet inte ha fått några allvarligare konsekvenser. Däremot har tidningsdistributionen i Uppsala fått problem med utdelning pga av strömavbrottet. Många tidningsbud kom inte in i portar och trappuppgångar, och vissa fastnade tillochmed i hissar. Så de som bor i flerfamiljshus uppmanas att titta utanför sina ytterdörar, där ligger förmodligen tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".