LRF tar avstånd från skott mot varg

Den senaste tiden har flera lantbrukare i Norduppland fått sina djur rivna, och enligt polisen kan det vara motivet till att döda den varg som påträffats död i trakterna av Österbybruk.
Det är tillåtet att skjuta varg i nödvärn, men att göra det på det här sättet är helt fel. Det säger Rolf Zenker som sitter i styrelsen för Lantbrukarnas Riksförbund, där han är jaktansvarig. - Man får inte bryta mot lagen även om man tycker att man inte vill ha varg, säger Zenker till Upplandsnytt. Under de senaste månaderna har varg rivit djur framförallt i Norduppland. I mars dödades till exempel två alpackor i Veddika utanför Östhammar och i slutet av maj revs ett tjugotal får i Lövbstabruk. Enligt lagen får man skjuta varg i nödvärn. Men då ska man vara säker på att vargen redan har dödat och att den är på väg att attackera igen. Det är inte tillåtet att skjuta varg i preventivt syfte, något som Zenker är kritisk till. - Om man ser att den går till angrepp mot ens djur tycker jag att man ska få skjuta, även om den tidigare inte rivit djuren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista