Fem häktade för grova våldsbrott

Fem av de sex män som det hölls häktningsförhandling mot i Uppsala i går, häktades för flera grova våldsbrott.

Bland annat ska fyra av de som häktades i går ha varit inblandade i en allvarlig knivskärning i stadsdelen Eriksberg i september förra året. En 21-årig man fick då livshotande skador efter att han knivskurits i benet.

Nio personer anhölls i förra veckan misstänkta för att vara inblandade i grov brottslighet. I deras register ingår stölder, häleri, narkotikabrott och alltså flera grova våldsbrott. De ska alla ha ingått i olika gängkonstellationer och känner varandra. Det finns dessutom uppgifter om att gruppen på något sätt ska ha varit inblandad i skottlossningen i Ekeby i Uppsala för en tid sen, och även andra skjutningar i Uppsala. Men det kan Christer Nordström vid Uppsalapolisen varken bekräfta eller avfärda.
- Jag vill inte spekulera i den delen, utredningen får visa om det går att binda dem vid andra brott, säger han.

Tre av de som greps har släppts varav en efter gårdagens häktningsförhandling, men ingen av dessa är avförd från utredning utan fortfarande betraktade som misstänkta.

Kontakta reportern
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".