Facket rasar mot flyttbeslut

Landstinget i Uppsala har brutit mot mbl och mot det lokala samverkansavtalet om att personalen ska få medverka vid viktiga beslut.

Det hävdar Vårdförbundet angående landstingets hantering av beslutet om en flytt av avdelning 170 för hjärnskadade. Facket fick vetskap om beslutet samma dag det presenterades för personal och för nyhetsmedier, och Vårdförbundet och dess länsordförande Agneta Wiberg kan komma att kräva landstinget på skadestånd.
- Vi borde ha kommit in när idéerna började kläckas, säger hon.

Maria Englund är personaldirektör på landstinget och hennes förklaring är att beskedet om att avdelningen ska flyttas inte ska ses som ett beslut utan som ett förslag. Men uppenbart är att personalen uppfattat beskedet som ett beslut. Upplandsnytt läser upp några formuleringar från det pressmeddelande som skickades ut, och där omnämns flytten som ett faktum. Där står också den beräknade tidpunkten för flytten, i maj i år.
- Jag hör det du läser upp och jag kan bara instämma i att det låter som att det är ett faktum, och i såfall kan jag tycka att pressmeddelandet är olyckligt formulerat, säger hon.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".