Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pappor mer nöjda med familjerätt

Pappor är mer nöjda med familjerätten i Uppsala än vad mammor är. Det visar en undersökning som gjorts bland föräldrar som separerat och har så svåra konflikter att en domstol fått avgöra var barnen ska bo eller vem som ska ha vårdnaden.

De föräldrar som har så svårt att komma överens om var barnen ska bo eller hur mycket mamman och pappan ska träffa dem att de gått till domstol skickas ofta till kommunens familjerätt. Där tar specialutbildade socionomer emot dem och gör en utredning som domstolen får innan den dömer.

En studie där 81 av de här föräldrarna intervjuats visar bland annat att två tredjedelar av dem är nöjda med hur de kunnat föra fram sina synpunkter till familjerättens utredare, men att bara drygt hälften tycker att utredningsrapporten är rättvisande i hög grad. Att det inte är fler överraskar inte familjerätten, den förälder som inte får rätt är oftast inte nöjd.

Det som förvånat mer är att pappor verkar mer nöjda än mammor. På föreningen Makalösa föräldrar, för ensamstående, säger generalsekreteraren Janna Olzon att hon hör från mammor på många håll i landet att de tycker att socialtjänsten i kommunerna inte tar tillräcklig hänsyn till deras åsikter.
- Man vill att pappor ska ta del i sina barns liv och då kanske man möter pappor på ett annorlunda vis

Men chefen för familjerätten i Uppsala AnnKristin Wellin tror inte att de behandlar mammor och pappor olika.
- Mödrar har ofta företräde och förväntar sig kanske att det är deras åsikter som ska ha företräde, och när det inte är så kanske man inte blir riktigt nöjd, säger hon.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".