Matpersonal i Örbyhus kritiska till förändring

Sedan en vecka tillbaka får de som bor på äldreboende eller går i skolan i Tierps kommun äta mat som lagats i Gävle eller halvfabrikat som görs i ordning på plats. Men bland personalen är missnöjet stort efter förändringen.

- Det har varit en jättejobbig vecka. Det är färre som arbetar i köket, men det är lika mycket att göra, det säger Britt Marie Lötman som jobbar i köket på Örbyhus skola.

Vissa maträtter kommer färdiglagade från Gävle men ofta får personalen förbereda halvfabrikat som kommer i kartonger. Det innebär till exempel att det blir lika mycket disk som tidigare. Samtidigt har personalen minskats med tre personer.

Bengt-Olov Eriksson är socialdemokratiskt kommunalråd i Tierp och han medger att det finns en del inkörningsproblem men att de måste lösas på arbetsplatsen. Han menar också att det inte ska behövas lika mycket personal med det nya systemet med färdig mat eller halvfabrikat.

- Jag kan förstå att det är jobbigt och att det kan finnas vissa problem under en inkörningsperiod. Det här är dock en organisatorisk fråga som måste lösas på arbetsplatsen. Tanken med det nya systemet är ju att det ska krävas mindre arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".