Personaldirektören: "tragiskt och oacceptabelt"

Att en anställd på det statliga företaget Samhall kan ligga död hemma i sin lägenhet i nästan en månad är inte acceptabelt och cheferna på arbetsplatsen har brustit i rutinerna. Det säger idag personaldirektören på företaget.

- Det är tragiskt att man inte upptäckt det tidigare. Och där har vi brustit i att följa riktlinjerna, säger personaldirektören Lena Nettersand.

Som Upplandsnytt kunde berätta imorse var en 63-årig anställd på Samhall distrikt Roslagen borta från jobbet i nästan en månad utan att cheferna försökte ta reda på vad som hänt honom. Det var först när arbetskamraten Ove åkte hem till mannens lägenhet i förra veckan som det upptäcktes att han var död.

Personaldirektören Lena Nettersand tycker att om en anställd på Samhall inte dyker upp på jobbet, borde man ta kontakt med honom eller henne redan första dagen. Först via telefon, och om inte det går så skriver man kanske ett brev - och i alla fall inom några dagar borde man kontakta polisen som kan ta sig in i den anställdes bostad. Men man måste också ta hänsyn till hur vanligt det är att den anställde är borta från jobbet.

- Är det så att man inte är borta ofta, och plötsligt inte dyker upp, då är det mer akut än när det handlar om personer som är frånvarande ofta, säger Nettersand.

- En månad. Är det för mycket, tycker du?

- Ja, det tycker jag. Ett par dagar är rimligt, inte mer.

2004 inträffade en liknande händelse på Samhall distrikt Roslagen. Då låg en 29-årig man död hemma i sin lägenhet i flera dagar utan att cheferna frågade efter honom.

- Jag tycker det är dåligt att det sker i samma distrikt, säger Lena Nettersand.

- Vad sänder det här för signaler?

- Det sänder ju naturligtvis dåliga signaler. Men de flesta personalledarna gör ju ett jättebra jobb.

- Vad ska ni göra nu?

- Personalchefen på Samhall distrikt Roslagen ska se till att det inte kommer ske igen, och jag kommer att kolla hela företaget så att det fungerar överallt.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".