Koppling mellan våldshärva och Ekebyskotten

Polisen bekräftar nu att det finns en tydlig koppling mellan skotten mot lägenheter i bostadsområdet Ekeby i Uppsala i november och de ligamedlemmar och unga kriminella som i lördags häktades för flera fall av grov misshandel.

- Vi är övertygade om att det finns personer som har kunskaper om det som hände i Ekeby, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Det var sammanlagt nio män som förra veckan anhölls misstänkta för flera grova brott, bland annat grov misshandel. Av dem är nu fem häktade men de fyra som släppts fria är fortfarande misstänkta.

Männen ska ha ingått i olika gängkonstellationer och känner varandra. Fyra av de fem män som häktats är bland annat misstänkta för ett mycket allvarligt knivdåd i Eriksberg den 21 september förra året då offret fick livshotande skärskador i benen.

Misstankarna mot några av männen handlar också om två andra fall av grov misshandel: ett i centrala Uppsala och ett på Celsiusskolan i slutet av oktober. Åtal ska vara väckt senast om två veckor.

Redan i ett tidigt skede hade polisen uppgifter om att olika kriminella gäng i Uppsala hade en koppling till en händelse i november då ett automatvapen avfyrades mot lägenheter mitt i bostadsområdet Ekeby i Uppsala.

Uppsalapolisen arbetar nu parallellt i utredningarna både kring skotten i Ekeby och de grova misshandelsfallen. Det är i alla fall samma kriminella nätverk det rör sig om, tror polisens presstalesman Christer Nordström. Han vill dock inte närmare gå in på hur utredningarna ser ut just nu.

Kontakta reportern:
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".