Alkolås inget för länets kommuner. FOTO: Pressens Bild.

Alkolås inget för länets skolskjutsar

Flera kommuner i Uppsala län är intresserade av att installera alkolås, men det är få som faktiskt gör det.

Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort.

Rundringningen visar att det bara är Enköpings kommun som från och med i sommar kräver alkolås i de taxibilar som skjutsar skolbarn och kör färdtjänst.

- Jag tycker det vore jättesäkert. För om det är någon som kör bil och är full så piper det, och det vore säkert för mig, säger Viktor Lindell, boende utanför Hummelsta.

- Det är jättebra, för då kanske det inte händer lika mycket olyckor, säger Natalie Dahlberg som också bor utanför Hummelsta och åker taxi till skolan.

Alkolåsen kommer finnas i 24 taxibilar som skjutsar skolbarn och kör färdtjänst i Enköping. Som vi berättat tidigare har Sigtuna kommun satsat stort på alkolås. Sedan två chaufförer kört påverkade, har kommunen ställt krav på alkolås, både i skolskjutsar, i kommunens egna tjänstebilar, och i fordon som kör in på skolgårdar, som tex postbilar.

Men Sigtuna är tämligen ensam om satsningen på alkolås. En rundringning Upplandsnytt gjort visar att det bara är Enköping som ställer ett konkret krav. De andra kommunerna är intresserade, men har inte kommit lika långt.

Uppsala - Inget krav på alkolås varken i skolskjutsar eller tjänstebilar. Bara 5 av 450 bilar har alkolås.
Håbo - Inget krav på alkolås.
Östhammar - Har beställt en etanolbil med alkolås på försök, men har inget krav på alkolås.
Knivsta - Inget krav, men 3 hemtjänstbilar har alkolås.
Tierp - Inga alkolås idag, men de ska ”sträva efter alkolås i skolskjutsfordon”, enligt ett färskt beslut.
Älvkarleby - Inget krav på alkolås när det gäller färdtjänst och skolskjutsar. I februari ska man ta beslut om man ska kräva alkolås i kommunens tjänstebilar, men det skulle då bara gälla nya bilar. Lars Skytt är kommunalråd i Älvkarleby.

- I framtiden, när vi så småningom förnyar hela bilparken, då ska det gälla alla bilar. Och frågan kommer säkert upp om vi också ska utnyttja de bilar vi redan har, men det har vi inte tagit ställning till ännu, säger Lars Skytt.

Kontakta reportern
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".