Kommuner tvekar om alkolås

Flera kommuner i Uppsala län tvekar om alkolås eftersom de inte litar helt på tekniken. Som vi berättat tidigare är det bara Enköping som har krav på alkolås när det gäller skolskjutsar med taxi, och ingen kommun kräver alkolås på tjänstebilar. I Knivsta har hemtjänsten installerat alkolås i tre bilar, och det är inte alltid lätt att få igång bilen.

Ibland får personalen blåsa flera gånger innan det godkänns men det finns även andra problem. Hemtjänsten i Knivsta har haft alkolås i några bilar i drygt en månad. Sedan dess har det har varit en del märkliga problem.

- En person hade handsprit på händerna och när hon tog på blåsmunstycket så varnade apparaten för att hon hade alkohol i sig. Hon fick vänta några minuter innan hon försökte igen och då gick bilen igång, det säger Karin Kjellström som är enhetschef för hemtjänsten i Knivsta.

Som vi berättade imorse kräver Enköping alkolås av taxibolaget som kör skolbarn och färdtjänst i kommunen. Däremot tvekar de när det gäller de egna tjänstebilarna. Tekniken är för osäker, säger Mikael Mårtensson, säkerhetsansvarig på Enköpings kommun.

- Vi väntar på att tekniken ska bli tillräckligt säker. Vi vill till exempel inte att en hemtjänstbil blir stående för att tekniken inte fungerar, säger han.

Ett alkolås kostar omkring 16 000 kronor att installera och flera kommuner begär nu in prisuppgifter när man ska förnya avtal.  När tekniken är tillräckligt bra kan mycket väl alla fordon i kommunen ha alkolås, tycker Mikael Mårtensson.

- I dagsläget är det inte rimligt men i framtiden blir det nog så. Vi har ju säkerhetsbälte i bilarna, så varför skulle vi inte kunna ha alkolås, frågar han sig.

Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".