Dödskraschen på Stora torget i rätten idag

I Uppsala tingsrätt hölls i dag rättegång mot den 22-årige bilförare som kraschade in i en pelare vid Stora torget i Uppsala i april förra året efter en nattlig polisjakt. Vid kraschen omkom en 19-årig man och en annan skadades svårt.

Föraren står bland annat åtalad för vållande till annans död och vållande till kroppsskada, och berättade i dag inför rätten om den vilda bilfärden efter Östhammarsvägen in mot Uppsala.

Rättssalen i dag var nästan fullsatt av anhöriga och kamrater till dom tre som var med i kraschen. Den unge man som skadades fanns också med, han har blivit förlamad i armar och ben och kommer att sitta i rullstol resten av sitt liv.

Den natten i april då det hände satt dom tre ungdomarna i en stulen bil, och det var därför de försökte köra ifrån polisen.

Åklagare Johan Delin förhörde idag 22-åringen som berättade att han stundtals körde så fort som 180 kilometer i timmen. På Vaksalagatan vid E4:an körde han mot rött i 160 kilometer i timmen.

Det hela slutade med en våldsam krasch mot en pelare på Stora torget inne i Uppsala. När polisen kom ifatt så kunde de bara konstatera att mannen på passagerarsidan var död.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".