Vattenfall förgiftar Fyrisån

Uppsala Kommun kommer att polisanmäla Vattenfall för miljöbrott. Vattenfalls nya sopförbränningsanläggning i Uppsala har under hela förra året släppt ut för mycket bly.

Tolv kilo bly släppte Vattenfalls Block 5 ut i Fyrisån förra året.  Bernt Forsberg är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun. Han säger att Vattenfalls reningsutrusning inte alls fungerar som den ska.

- Gränsen för hur mycket man skulle få ha släppt ut låg någonstans runt åtta kilo, så man har släppt ut fyra kilo för mycket.

I våra sopor finns alla möjliga farliga ämnen, bland annat tungmetaller, som bly.  Bly finns i elektronikavfall, men också i vissa gardiner och i glas. På Uppsalas nya sopförbränningsanläggning Block 5 är det meningen att mängden bly som kommer ut ska minskas så mycket som möjligt.  Men den nya reningsutrustningen har krånglat i drygt ett år. Miljökontoret har varit medveten om problemet, men först nu står det klart att Vattenfall inte klarar gränsvärdena. Anläggningschefen på Vattenfall säger att man har misslyckats och att reningsutrustningen ska byggas om.

- Vår uppgift är att klara kraven och i det här fallet har vi inte lyckats. Det känns inte alls bra.

Blyutsläppen i Fyrisån har framförallt konsekvenser för växt- och djurliv. När det gäller konsekvenserna för människan så handlar det mer om att utsläppen går ut i ett kretslopp, som sen kan komma tillbaka via dricksvattnet eller i fisk som vi äter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".