Norrtäljerymlingar i rätten idag

Bilder från Norrtäljeanstaltens övervakningskameror kan bli ny viktig bevisning i rättegången mot fyra interner som misstänks för våld mot fängelsepersonalen vid ett rymningsförsök.

Från anstalten har man hävdat att kvalitén på bilderna är för dålig för att man ska se vad som händer, men en av de åtalades advokater, Uno Aronsson, har sett bilderna och anser att de stärker fångarnas version av vad som hände.

- Det går att utskilja detaljer. Man får också ett tidsperspektiv på händelsen. Jag anser att det finns bitar av filmen som har bevisvärde, säger Uno Aronsson.

Rättssalen i Norrtälje tingsrätt var fylld till sista plats i dag när rättegången mot de fyra före detta internerna inleddes. De fyra misstänks för att ha brukat våld mot fängelsepersonalen i samband med ett rymningsförsök 2002. En stor del av åhörarna var kriminalvårdare från Norrtäljeanstalten som ville ge sina kollegor stöd.

Rymningsförsöket misslyckades och det var när internerna skulle övermannas på fängelseområdet som det uppstod tumult och sju vårdare skadades.

En av internerna, Henrik Latif, som vi berättade om i morse hävdar att han handlade i självförsvar och att det var vårdarna som agerade brutalt. Att han och de andra internerna inte gav upp frivilligt berodde på att de var rädda för anstaltspersonalen, säger advokat Uno Aronsson.

Kammaråklagare Ewa Tvengström lät i dag flera av vårdarna från Norrtäljeanstalten redogöra för det våld som de utsattes för vid rymningsförsöket. Om bilderna från övervakningskameran säger hon att hon fick svaret från Norrtäljeanstalten att kvalitén var för dålig för att man skulle se något och att hon nöjde sig med det svaret. Hon vill i dag inte ställa upp på en bandad intervju.

Det blir nu upp till Norrtälje tingsrätt att besluta om bilderna från övervakningskamerorna ska visas i rätten.

Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".