För mycket skolk i Uppsalas gymnasieskolor

Det skolkas för mycket i gymnasieskolorna i Uppsala, och kommunen måste snarast vidta åtgärder för att komma åt problemet. Det menar skolverket som idag presenterade sin slutrapport efter en omfattande inspektion i Uppsala.

I Lundellska skolans cafeteria satt idag flera elever som brukar skolka. Emina Kamrovic, är en av dem.

- Antingen är man trött eller så är lärarna jobbiga, man orkar inte gå på lektionerna. Man kanske inte gjort läxorna. Och då tänker man ”varför ska man gå och sätta sig där om man ändå inte kan”, säger Emina Kamrovic.

Så här tänker för många elever i Uppsala menar Skolverket, som gjort en omfattande inspektion av Uppsalas gymnasieskolor. Det är så många som är borta från lektionerna att lärarna får svårt att planera och genomföra en effektiv utbildning. Skolverket bedömer också att risken är stor att fler ska börja skolka eftersom eleverna upplever att ingen bryr sig.

Orsakerna till det här är flera. En kan enligt skolverket vara elevernas scheman - med flera timmars uppehåll mellan lektionerna. En annan att eleverna inte uppfattar att de vuxna på skolan bryr sig om att de skolkar. Eleverna uppfattar också att det inte spelar så stor roll för betygen - att de bara sätts efter de skriftliga proven.

Jenny Dahlgren och Emina Kamrovic på Lundellska tycker inte att skolan gör tillräckligt för att minska skolket.

- Nej, jag tycker inte de gör nånting. man borde till exempel skära ned mer på håltimmarna, säger Jenny Dahlgren.

- Man borde ha mera samtal med eleverna, för att man ska veta vilka riskerna är om man inte går på lektionerna, säger Emina Kamrovic.

Skolverket kräver nu att Uppsala kommun snarast vidtar åtgärder för att minska frånvaron. Gunilla Stenkula är rektor på Lundellska skolan, och även om Skolverket inte pekar ut hennes skola speciellt menar hon att de måste göra mer - men då krävs mer resurser.

- Alla elever som har frånvaro som inte beror på sjukdom eller motsvarande ska få ett samtal med en vuxen och få veta vad det betyder, säger Gunilla Stenkula.

- Varför får de inte det idag då?

- Därför att vi inte hinner.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".