Ny sporthall invigs i Alunda

Nu i helgen invigs den nya sporthallen i Alunda, Olandshallen. Bygget är ett led i Östhammars kommuns satsning för att stärka ortens attraktionskraft - Alunda som framför allt profilerat sig som pendlarort med sitt läge mitt mellan Uppsala och Östhammar.

Det är redan full aktivitet i den nya hallen, nu är det innebandyträning på det nya fina golvet i den hall som kostat 14 miljoner att bygga och som utvändigt fått en dovt röd färg som lyser upp omgivningarna. Det här är en hall som är en del i kommunledningens satsning på att stärka Alunda som en expanderande ort. Det säger kommunstyrelsens ordförande Margareta Widén-Berggren.

- Jag tror att den betyder väldigt mycket för både Alunda och kommunens utveckling, eftersom vi i kommunen har väldigt mycket fritidsaktiviteter, säger hon.

Alunda ligger mitt mellan Uppsala och Östhammar, det är ungefär 3,5 mil åt båda hållen, och det här läget har gjort Alunda till en pendlarort, av de 1500 personer som bor i ortens centrala delar är ungefär 90 procent pendlare. Till Uppsala och till Stockholm och till Sandvik i Gimo och till Forsmark.

Här är också mycket annat på gång förutom sporthallen. Skolan ska byggas om, nya lägenheter och villatomter kommer till, och golfbanan ska byggas ut till en 18-hålsbana, så Alunda kommer att fortsätta att växa.

- Det tror jag. Vi har ju möjlighet att låta Alunda med omnejd växa, säger Margareta Widén-Berggren.

Men det har funnits en broms för Alundas expansion, kommunala Östhammarshem. Det tycker i alla fall Yngve Jordeby i Utvecklingsgruppen för Olandsbygden.

- De har ju inte byggt någonting på den senaste tiden, och de har varit mycket tveksamma till nybyggnader i Alunda. Men nu verkar det med kommunens hjälp ha lossnat, säger han.

Men Yngve Jordeby menar samtidigt att det är viktigt att Alunda inte växer för fort.

- Jag tycker man ska ta små steg, i år får vi de här fyrtio tomterna och man får kanske en nybyggnad nästa år. Man kanske kan öka med ett hundratal personer per år, det är naturlig. Det är en naturlig utveckling.

Bland ungdomarna i Alunda verkar hallen redan vara en succé, inte minst i jämförelse med den gamla hallen.

- Ja, det är jättestor skillnad. Den är mycket mycket bättre, säger Frida Olsson.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".