Skolverket kritiserar Uppsala kommun

Skolverket slår nu fast att Uppsalas gymnasieskolor måste sluta låta eleverna betala för miniräknare och resor som ingår i utbildningen - annars bryter kommunen mot skollagen.

Goli Tashakori och Annika Danielsson går på Lundellska skolan - och de tycker också att det är fel att eleverna ska betala för sådant som ingår i undervisningen.

- Det är skolan som vill att vi skall göra det, och då skall ju de stå för det. Men man behöver inte följa med, men det är ju dåligt för dem som inte har råd. De finns, men de säger inte det.

I många gymnasieprogram i Uppsala ingår idag resor utomlands, där eleverna får betala ibland flera tusen kronor - många elever måste också själva betala för bland annat dyra, grafritande miniräknare.

Det här slår Skolverket ner på efter en stor inspektion på Uppsalas gymnasieskolor. Det som kommunen bestämt ska ingå i utbildningen ska kommunen också betala.

Mohammad Hassan, som är folkpartistisk vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, menar att kommunen borde sluta ta betalt av eleverna nu direkt.

- Vi har haft påpekande från både elever och föräldrar att det blir dyrt. Nu när kritiken kommer från Skolverket, så kanske vi skall ta och sluta ta ut avgifter, säger han.

Christer Rosell, rektor på Fyrisskolan menar att om eleverna inte ska betala något själva så behöver skolorna mer pengar, annars blir utbildningen sämre.

- Det betyder sämre kvalité. Klart sämre kvalité, säger Rosell.

Ulrik Wärnsberg, socialdemokratisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har idag inget svar på hur det här ska lösas, men några förändringar nu direkt blir det inte. Skolverket har gett kommunen tre månader att komma med en lösning.

- Vi måste fundera på hur vi skall hantera det här. Därför att vi lever i en ständigt ökad globalisering, med allt fler internationella kontakter. Jag tycker att det är viktigt att vi ska ha internationella kontakter men inte på bekostnad av de enskilda eleverna, utan i sådana fall som en läromedelskostnad.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".