Tillbaka till medeltiden

Under helgen pågår Uppsala medeltidsdagar i Odinslund i Uppsala. Gycklare, köpmän, tiggare och allt som hör medeltiden till har samlats för att visa uppsalaborna hur det gick till för 700 år sedan.
Det är föreningen Uppsala Medeltidsdagar som dragit samman styrkor från när och fjärran till Odinslund i Uppsala, där man bjuder på dans, musik och tornerspel i skuggan av den passande medeltida Helga Trefaldighets kyrka. Frågan en utomstående kanske ställer sig är hur man kan lägga ner så mycket tid och energi på att förflytta sig tillbaka till den mörka medeltiden. Att det ligger mycket arbetet bakom medeltidsstasserna är det ingen fråga om. Utstyrd till riddare med ringbrynja och allt är Arnold Pears: - Jag har alltid varit intresserad av medeltidshistoria. Delvis är det fäktningen som vi håller på med, men mest lockande är att försöka förstå hur de gjorde på den tiden. Många hantverkare har också samlats och slagit upp sina bodar för att visa upp sina färdigheter. Viking Wemmenhög från Vaxholm ristar runor: - För mig är det en meditativ verksamhet. Jag har intresse av det språkliga innehållet och när jag sitter och ristar runor så kopplar jag av helt enkelt, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".