Mycket kvar att göra för att hjälpa hedersvåldsdrabbade

I dag är det precis fyra år sedan Fadime Sahindahl mördades i Uppsala. Sedan dess har stödet till de som drabbas av så kallat hedersrelaterat våld blivit bättre, men David Sandberg, som är projektledare för insatser mot hedersrelaterat våld på länstyrelsen i Uppsala, menar att det fortfarande finns mycket att förbättra.

- Det återstår mycket att göra. Ett sådant område är långsiktighet - att hitta säkra boenden, försörjningsstöd och kanske barnomsorg för de som lämnat sina familjer - och där återstår mycket, säger David Sandberg.

Uppsalatjejen Fadime Sahindahl sköts till döds av sin pappa som vägrade acceptera att hon ville leva tillsammans med en svensk man.

Sedan dödsskjutningen 2002 har kunskapen om det hedersrelaterade våldet ökat, och personal som kommer i kontakt med de utsatta ungdomarna, t ex polis och socialtjänst, utbildas. I torsdags startade t ex en utbildning på Uppsala gymnasieskolor med syftet att kunna ge de utsatta ungdomarna bättre stöd.

Det akuta omhändertagandet har blivit bättre, menar David Sandberg men det samhället alltså måste bli bättre på att ger de här ungdomarna stöd också på lång sikt.

För två år sedan gjordes en kartläggning i Uppsala län. Då kom man fram till att det fanns 165 unga kvinnor i Uppsala län som levde under hedersrelaterat hot eller våld, varav 50 befann sig i en så allvarlig situation att det fanns risk för deras liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".