Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akutsatsning på Akademiska sjukhuset

Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala genomför nu en rad förändringar för att förbättra vården. Bland annat planeras att utbilda läkare så att de blir specialister på akutvård, på liknande sätt som t ex läkarna i tv-serien Cityakuten...

Förbättringsåtgärderna har delvis tillkommit som en följd av den debatt som i somras fördes om vårdkvalitet och väntetider på akuten, säger överläkaren Urban Säfwenberg.

- Diskussionen har ju belyst problemen, och vi har fått extra anslag.

Det är en rad åtgärder som nu är på gång för att förbättra vårdkvalitén på akuten. En förändring är redan genomförd, nämligen att läkarstaben utökats med en specialistläkare dagtid och kvällstid.

Under året ska det också bli så att enbart sjuksköterskor har den första kontakten med patienterna, det ska inte kunna vara undersköterskor som det hittills ibland har varit. Dessutom ska alla som arbetar med att ta emot patienter ha särskild utbildning i det.

Till det kommer alltså att man planerar att påbörja utbildning av läkare till att bli specialister på just akutsjukvård, en följd av ett beslut nyligen att göra akutsjukvård till ett speciellt kompetensområde inom svensk sjukvård.

Hela den här raden av förbättringsåtgärder har alltså delvis tillkommit efter kritik mot akuten. Bland annat har socialstyrelsen varit på plats för inspektion efter flera anmälningar om att patienter, trots att dom haft allvarliga sjukdomar, skickats hem då dom kommit till akuten, med svåra medicinska konsekvenser i flera fall.

Genom de nya åtgärderna ska kvalitén på vården bli bättrre, säger Urban Säfwenberg, inte minst genom att läkare kan bli specialister på akutsjukvård.

- Framför allt kommer man att kunna se att rätt patienter blir inlagda och att rätt prover och undersökningar görs i rätt tid.


Kontakta reportern:
Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".