Planer på försäljning av friluftsområde

Uppsala kommun överväger att sälja en del av Hammarskog, ett av kommunens två största friluftsområden. Herrgården och marken närmast runt omkring kan säljas till ett kommunalt bolag, men det har skapat oro för att allmänheten inte ska få samma service som idag.

Vinden flyttar runt den lilla snö som täcker isen i backen ner mot den vita 1600-talsherrgården. Inne i restaurangen är det ödsligt - två personer äter lunch. Och det är det här som är problemet med Hammarskog - det drar inte in tillräckligt med pengar.

För att friluftsområdet ska kunna rustas och förbättras behövs mer klirr i kassan, fler konferenser och bröllop, och för att lyckas med det måste det byggas övernattningsmöjligheter, menar kommunen och de som arrenderar herrgården. Och det är därför kommunen nu överväger att sälja en del Hammarskog - ett av kommunens två största friluftsområden. Om herrgården och marken runt omkring ägs av ett kommunalt bolag kan hotellbygget komma igång snabbare än om kommunen ska äga det själv.

Men det här har skapat oro, bland annat inom Uppsala kommun där personer Upplandsnytt pratat med menar att ett bolag har andra prioriteringar och kanske inte på samma sätt skulle värna allmänhetens möjligheter att komma in och värma sig eller få en kopp choklad.

Anders Nilsson på friluftsfrämjandet har inte hört talas om försäljningsplanerna tidigare, men tycker att om något sånt här kan locka fler till Hammarskog så är det bra - men att man måste se upp så att området inte blir mindre tillgängligt Inom några månader väntas kommunen bestämma om det blir en försäljning. Maria Arvola, chef för fritids- och naturkontoret, tror inte att oron är befogad.

- Själva området och inriktningen på området ska styras av den plan som fritids- och naturvårdsnämnden har tagit.


Kontakta reportern:
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".