Uppsalaprojekt förebild för resten av landet

Projektet Jobbletarna som drivits i Uppsala län av arbetsförmedlingen i samarbete med organisationen Företagarna, blir nu förebild för ett utökat samarbete över hela landet.

Satsningen presenterades vid ett seminarium i Uppsala i dag av Företagarnas ordförande Salvatore Grimaldi och AMS generaldirektör Bo Bylund.

- Vi vill utveckla samarbetet med Företagarna och Svenskt näringsliv. Det handlar om att hitta effektiva samarbetsformer på lokal nivå, säger AMS generaldirektör Bo Bylund.

Över 80 personer har varit med i projektet Jobbletarna, som är ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och Företagarna Uppsala. Genom det kontaktnät som finns inom Företagarna har projektets deltagare kunnat slussas vidare till olika jobb och praktikplatser, genom att man tittat på deras kompetens och ambitioner i arbetslivet.

Det man sett efter det två år långa projektet är att var tredje fått jobb. Det har också visat sig att arbetsmarknaden öppnats för fler långtidsarbetslösa invandrare och funktionshindrade via det här. 

Idag bestämde AMS generaldirektör Bo Bylund att den här modellen ska bli förebild för liknande samarbete mellan företagare och arbetsförmedlingen i övriga delar av landet också. Och Företagarnas ordförande Salvatore Grimaldi är nöjd.

- Det gör att en grupp får jobb mycket snabbare. Dessutom har satsningen också lett till några fler företag och det gläder mig för det skapar i sin tur fler jobb, det säger Salvatore Grimaldi.  

Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".