Bilskrot anmäld enligt Lex Klang

En bilskrot i Enköping riskerar att mista sin auktorisation, dvs sin rätt att få skrota bilar. Sveriges Bilskrotares Riksförbund har nämligen anmält enköpingsfirman till Länsstyrelsen, efter att en bil som var anmäld som skrotad i Enköping plötsligt dök upp på en annan bilskrot i Västerås.

- En bil som lämnades in i Västerås var redan skrotanmäld i Enköping två år tidigare, säger Henry Gustafsson på Sveriges Bilskrotares Riksförbund som gjorde anmälan.
- Man har brutit mot bilskrotningsförordningen, helt enkelt.

Förra måndagen, den 16:e januari, lämnades en Volkswagen pick up in för skrotning till en bildemonteringsfirma i Västerås. Efter en snabb koll i bilregistret visade det sig att bilen redan var skrotanmäld i Enköping drygt två år tidigare, den 6:e januari 2004. Nu har Sveriges Bilskrotares Riksförbund anmält det här till Länsstyrelsen i Uppsala län, och de begär nu med stöd av ”Lex Klang”, en HD-dom från 1993, att Thord och Tobbans Bildemontering AB ska mista sin auktorisation, dvs sin rätt att få fortsätta skrota bilar.

Varje år är det ett par firmor i Sverige som blir av med sin auktorisation, men om så sker i det här fallet är inte klart än. Thord Andersson på bildemonteringen i Enköping säger att ingen bil skrotades det datumet - enligt hans papper - och han tror att det handla om två bilar med samma registreringsnummer.

- Vi har varit med om det här förut. Det kan vara som förra gången, att det är två fordon med samma nummer, säger han.

- Men givetvis kan det också vara så att vi gjort fel, för vi är ju som alla människor - inte felfria.

- Ni riskerar att mista auktorisationen.

- Ja, det är ju ett öde för oss. Det är tråkigt, även för grabbarna här, säger han.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".