Uppsala får tillnyktringsenhet

Efter många turer ser det nu ut att bli en tillnyktringsenhet i Uppsala län. Den nya enheten kommer att ligga på Ulleråkersområdet i Uppsala och ersätter polisens fylleceller dit berusade förs i dag.

Lars Håkan Nilsson är verksamhetschef på Beroendepsykiatrin och han ser flera fördelar med att landstinget tar över.

- När man kommer till enheten så kan vi också motivera personen för vidare kontakt med beroendepsykiatrin. Det kan handla om kontakt med sjuksköterska eller i svårare fall ett snabbt omhändertagande, det säger Lars Håkan Nilsson.

Varje år är det runt 2000 personer i Uppsala län som får tillbringa natten i fyllecell eftersom polisen bedömt att de varit en fara för sig själv eller andra. Men med start i februari är det tänkt att de som är kraftigt påverkade istället ska köras till ett sjukhusrum på Beroendepsykiatrin på Ulleråker.  Istället för en arrestvakt tar en skötare över.

- Vi kommer att ha samma kontroller som tidigare. Dessutom kan vi ta puls och blodtryckskontroll. Dessutom mäts promillehalten när personen kommer in, det säger Lars Håkan Nilsson.

Den nya enheten är ett samarbete mellan Uppsala kommun, landstinget och polisen. Den införs på försök från och med februari och ett år framåt. Enheten skulle införts tidigare men blev då inte av eftersom det blev bråk om finansieringen.

Som det nya avtalet ser ut nu betalar landstinget ingenting utan polisen står för drygt en miljon kronor per år medan Uppsala kommun skjuter till resterande 300 000 kronor.

Men fyllecellerna på polishuset i Uppsala försvinner ändå inte helt. Även i fortsättningen kommer personer som är våldsamma att låsas in arresten.

Det som återstår nu innan den nya enheten kan öppna är att Uppsala kommun skriver under avtalet. Det väntas ske på torsdag då ansvarig politisk nämnd sammanträder.

Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".