Het strid om avgifter för socialens lägenheter

En het strid har uppstått mellan olika kommunala nämnder i Uppsala. Socialnämnden har för första gången tagit ut en avgift för förmedlingen av socialens lägenheter till kommundelsnämnderna, som beställer bostäder för sina klienter.
Kommundelsnämnderna säger sig ha blivit helt överraskade av denna nya avgift. - Det är mycket möjligt att de ska ha betalt för de administrativa kostnaderna, men då måste det vara med i budgeten när den presenteras året innan och inte samma år. Man måste veta vilka spelregler man har i kommunen, säger Liv Hahne, moderat vice ordförande i Gamla Uppsala kommundelsnämnd. Kommundelsnämnderna ser den nya avgiften som något som plötsligt dimper ner från ingenstans och som innebär ytterligare en tung börda till hårt ansträngda kommundelsbudgetar, där underskotten redan är stora. I Gamla Uppsalas fall handlar det om 35 miljoner. Från Gamla Uppsala har nämnden protesterat till kommunstyrelsen och vill att den nya avgiften underkänns. Den nya avgift som tas ut för förmedling av socialtjänstens bostäder till personer som inte själva klarar av att ordna en bostad. Det är kommundelsnämnderna som beställer bostäderna för sina klienter. 10 av de 14 kommundelsnämnderna har inte betalat den nya avgift som de avkrävs, och socialnämndens ordförande Ingrid Lindahl, socialdemokrat, medger att det skett en miss i informationen till kommundelsnämnderna: - Jag vet att det var dålig information och det har vi bett om ursäkt för. Jag förstår att de inte vill betala det eftersom de har dålig ekonomi, säger hon. Ingrid Lindahl säger att om socialnämnden inte får ta in avgiften så kommer kommundelsnämnderna ändå inte undan, för då måste pengarna tas in på annan service till kommundelsnämnderna: - Till exempel måste kanske kommundelarna själv stå för socialjour och socialsekreterare under skolavslutningar och liknande, säger hon. Liv Hahne säger att avgiften för socialbostäderna för Gamla Uppsala skulle uppgå till en halv miljon per år, något hon har svårt att acceptera. - Eftersom vi inte har några pengar handlar det om att öka på underskottet, och det känns inte så bra, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista