Ovanligt olycksdrabbad vinter

142 trafikolyckor och fyra dödsfall, det är facit för vintern i Uppsala län hitills. Vintern har varit ovanligt kylig och blåsig vilket bidragit till ett dåligt väglag.

Dessutom har Uppsala län många dåliga vägar och bristande övervakning från polisen.

Allt detta trots att länets kommuner och vägverket tillsammans spenderat drygt 50 miljoner för vinterväghållning i Uppsala län denna vinter. Den främsta orsaken är kylan.

Vintern i år har i Uppsala län varit ovanligt kall och utan töperioder, och det påverkar hur salt och sand fungerar på vägbanorna. Hans Eriksson är en av de driftansvariga för Uppsala kommuns vinterväghållning.


- Vi kan inte använda salt när det är kallare än sex grader, och sanden åker av när det blir kallt och hårt, säger han.

Men finns också flera bakomliggande orsaker. På NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, i Uppsala som menar man att det framförallt är det dåliga vägnätet i Uppsala län som är den stora boven. Hos trafikpolisen håller man med om att länets föråldrade vägnät har en stor skuld i vinterns olyckor samtidigt så medger trafikpolis chefen Åke Lööv att man stundtals haft dålig bevakning.

- Vägarna är ju i grunden i dåligt skick, de är smala och de är ju väldigt många, så då blir ju väghållningen därefter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".