Taggtråd ska förbättra säkerheten på ungdomshemmen. FOTO: Pressens bild.

Bärby ungdomshem blir mer fängelselikt

Statens institutionsstyrelse kommer att förbättra säkerheten på landets slutna ungdomshem, som till exempel Bärby ungdomshem utanför Uppsala. Det framgår av en översyn av säkerheten som presenterades idag.

Ungdomshemmen kommer nu att bli mer fängelselika, med högre stängsel och taggtråd. Men Sten Svensson, som ligger bakom den här utredningen, lägger också stor vikt vid själva behandlingen.

- Varje ungdom som kommer till någon av våra institutioner ska utredas, och det görs inte idag. Dessa utredningar ska läggas till grund för en behandlingsplan, säger Sten Svensson.

Högre stängsel, bättre lås och larm. Det är de yttre åtgärderna som ska öka säkerheten på de ungdomshem som har slutna avdelningar för de mest kriminella ungdomarna. Utredaren Sten Svensson föreslår även förändringar i själva vården, där skolan ska få större utrymme än i dag.

- Om man har en bra verksamhet på de områdena tror jag att våra ungdomar får ett bättre liv på våra institutioner, och framförallt efter vistelsen på ungdomshemmen, säger Sten Svensson.

Förra året rymde 37 ungdomar från de svenska ungdomshemmen, och nu ska man alltså satsa mer på att göra det mer rymningssäkert. I Sverige finns totalt 34 ungdomshem, de sex slutna ungdomshemmen som omfattas av den höjda säkerheten tar hand om de grovt kriminella ungdomarna. Bärby utanför Uppsala är ett av dem, och Allan är en av dem 30 ungdomar som sitter där.

- Här har det inte varit nånting. Folk har inte behövt rymma här för det är bra personal, och eleverna trivs. Man kan sitta här utan att behöva ha en massa stängsel och bevakning. Det räcker med personalens beteende, säger Allan.

Utredaren bakom översynen, Sten Svensson, säger att det kan finnas en risk att de intagna kommer uppfatta sin placering mer som ett fängelsestraff efter det här.

- Ja, den risken finns. Det här måste därför kombineras med det innehållsliga arbetet.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".