Dubbel hyra efter kommunmisstag

80 stycken funktionshindrade i Uppsala kommun krävdes på dubbla hyror vid årsskiftet. De bor alla i boenden för funktionshindrade enligt lagen om stöd och service, så kallat LSS-boende. 

- Om de gör ett fel kan de väl fråga hur jag vill lägga upp betalningen. Att lägga ut 10 000 kronor på en gång är väldigt mycket. Jag tycker det är fräckt, det säger en av de drabbade, Sebastian Eneman som lider av Aspergers syndrom.

I flera år har kommunen begärt att Sebastian Eneman och andra handikappade i kommunen ska betala in hyran i efterhand. Men det strider mot hyreslagen och för ett år sedan upptäckte Fastighetskontoret misstaget.

Nu skall hyran betalas i förskott, det vill säga i slutet av en månad betalar man för månaden som följer. När kommunen nu lägger om systemet krävs Sebastian Eneman på en dubbelhyra, en för december och en för januari. Summan är 400 kr mer än hans garantipension på 10 000 kr.

Han är inte ensam, sedan i höstas har 170 handikappade på olika LSS boenden drabbats.

- Det är kommunen som gjort fel och det ber vi om ursäkt för. Vi har informerat om att man kan lägga upp en avbetalningsplan på tre månader. I vissa fall har vi också godkänt en avbetalning på sex månader, det säger Hans Burström som är chef för Fastighetskontoret.

Sebastian Enemans mamma Ricci Eneman är mycket upprörd över hur hennes son och andra handikappade har behandlats av kommunen.

- Hur ska en som lever på garantipension få ut mer pengar? De slår på de som redan ligger, säger hon. 

Fastighetskontoret har nu gått med på att låta Sebastian Eneman betala över sex månader.

Kontakta reportern:
robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".