"Våga va dig själv" i Bålsta

Linda Falkbäck ville vara sig själv men orkade inte. I april förra året tog hon sitt liv, bara 13 år gammal. Då skapade hennes föräldrar, Lena och Arne Falkbäck i Bålsta, en stiftelse som sjösätts med en stor manifestation i Bålsta nu på lördag, Våga va dig själv-dagen.

- Självmordet kom som en chock för oss. Vår familj har alltid varit engagerade i idrotten och i skolan. Uttrycket ”som en blixt från klar himmel” fick ett ansikte när det här hände, säger Lindas pappa Arne Falkbäck.  

Linda Falkbäck var utåt sett en sportig och glad flicka. Men hon var osäker i skolan och hon och hennes kompisar kallades töntiga av de mer dominerande eleverna i skolan.

I början av vårterminen närmade sig Linda den dominerande gruppen. Under terminen blev hon sedan sexuellt utnyttjad av en pojke på en toalett i skolan och hon kallades sedan för ”toalettmadrass”.  I sitt avskedsbrev skrev hon att hon hatade sitt liv. 

- Stiftelsearbetet kom först som en idé för att sedan bli verklighet. För om det här kunde hända vår dotter som var öppen, aktiv och sportig så kan det drabba vem som helst, säger Arne Falkbäck.

Efter självmordet har skolverket granskat Gransätersskolan i Bålsta där Linda var elev. Verket har bland annat påpekat att vuxna måste finnas till hands där kränkningar kan uppstå, och omedelbart ingripa om något händer.

Vid ”Våga va dig själv-dagen” i Bålsta nu på lördag invigningstalar skolminister Ibrahim Baylan och bland de medverkande märks bland annat Anders Carlberg och Stefan Sauk.

Kontakta reportern:
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".