Läderrem får användas vid fångtransport

Justitieombudsmannen (JO) ser inga problem med att fångar och vårdare inom kriminalvården kopplas ihop med en slags läderrem i samband med transporter.

Det var efter flera uppmärksammade rymningar och fritagningar under 2004 som Norrtäljeanstalten för drygt ett år sedan började använda en ny metod i samband med fångtransporter. Metoden går ut på ut på att den intagne först får ett vanligt handfängsel. Därefter kopplas den intagne ihop med en vårdare med en slags läderrem.

En fånge som transporterades till Norrtälje sjukhus upplevde metoden som förnedrande och ytterst obehaglig och valde att göra en anmälan till Justitieombudsmannen. Fången hävdade också att vårdaren hade ryckt i remmen och gjort det hela än mer kränkande.

Nu har JO tagit ett beslut i ärendet och kommit fram till att remmen får användas som ett komplement till vanliga handfängsel. Som remmen nu ser ut och används, torde den vara en bättre och mer human metod som väcker mindre uppseende än om den intages händer är sammankopplade med fängsel med två tjänstemän, skriver JO i sitt beslut.

Remmen gjordes dessutom om i våras och blev kortare och tanken är att vårdaren ska försöka dölja remmen så mycket som möjligt. När det gäller frågan om remmen användes på ett korrekt sätt när en fånge skulle transporteras till Norrtälje sjukhus står ord mot ord och det finns därför ingen anledning att ifrågasätta de uppgifter som kriminalvårdsmyndigheten lämnat, anser Justieombudsmannen. Men JO slår ändå vakt om att de intagna ska behandlas med respekt i samband med fångtransporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".