Ny sjukvårdsrådgivning

Från och med i sommar kommer det att finnas ett nytt telefonnummer som är gemensamt för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala och fem andra län. Med det nya telefonnumret 1177, som så småningom ska gälla för hela landet, hoppas landstingen kunna förbättra servicen.

Monika Mäki Karlstrand är enhetschef för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala:

- Tanken är att befolkningen i Sverige ska ha ett nummer att ringa till för att nå sjukvårdsrådgivning. Det blir en helt ny tjänst där man kan vända sig till sjukvårdsrådgivningen genom att ringa, eller gå in på webben och läsa eller om man vill skicka en fråga via internet.

I första steget är det landstingen i Jämtland, Kronoberg, Skåne, Östergötland, Gävleborg och Uppsala som samarbetar kring sjukvårdsrådgivningen med det nya telefonnumret 11 77. Men när vi i Uppsala län ringer dit så är det fortfarande en sjuksköterska i Uppsala vi får prata med.

Än så länge gäller det gamla numret till sjukvårdsrådgivningen, 018-6115600, och det kommer också att fortsätta fungera parallellt med det nya numret, som alltså tas i bruk i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".