Många ungdomar missar att använda kondom

Unga upplänningar nobbar kondom

Trots att könssjukdomar blivit allt vanligare bland tonåringar i Uppsala län är det många som inte använder kondom när de har sex. Många skyddar sig inte heller på andra sätt mot oönskade graviditeter. Det visar en ny stor kartläggning av sexualvanorna bland ungdomar i Uppsala län.

Det är landstinget som gjort undersökningen där nästan 10 000 högstadie- och gymnasieelever i Uppsala län fått svara på frågor om sina sexualvanor. I nian uppger nästan var tredje elev att dom debuterat sexuellt och kommer man upp i årskurs två på gymnasiet är det två av tre.

Men många skyddar sig inte mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Av eleverna i årskurs 9 och andra ring på gymnasiet uppger var femte att de vid sitt senaste samlag inte skyddade sig alls, varken med kondom eller p-piller.

Oroande resultat

Åsa Fichtel är projektledare på Samhällsmedicinska enheten vid Uppsala läns landsting å den som gjort undersökningen. Hon tycker att resultatet är oroande:

- Vi vet att det skett en ökning de senaste åren av sexuellt överförbara sjukdomar, framförallt klamydia.

I undersökningen fann man också att många av elever som inte skyddar sig vid samlag i högre utsträckning har det tufft i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".