Många tjejer har sex fast de inte vill

Mer än fyra procent av tonårstjejerna ville egentligen inte ha sex den första gången de hade samlag. Det visar landstingets stora undersökning av närmare 10 000 ungdomar i Uppsala län. Mer än två procent blev tvingade till samlag första gången.

I många fall handlar det om att tjejerna blir övertalad av sin partner, det berättar Karin Bondestam som är överläkare på Ungdomshälsan och kvinnokliniken i Uppsala.   

- Det vanligaste är ju att det är någon man känner. Det är inte ovanligt att det är någon man har sällskap med. Man vill olika mycket, säger hon.

Skillnaden är stor mellan könen. Av killarna var det inte ens en procent som svarade att de egentligen inte ville genomföra sitt första samlag till skillnad mot mer än fyra procent av tjejerna.

Kartläggning av nästan 10 000 högstadie- och gymnasieelevers sexvanor visar också att två procent av ungdomarna, både killar och tjejer, hade blivit tvingade första gången de hade samlag. Och många ungdomar hade blivit sexuellt kränkta eller antastade. Och tre gånger fler tjejer än killar hade blivit utsatta för sexuell kränkning upprepade gånger.

Överläkaren Karin Bondestam anser att en stor del av ansvaret för att minska det sexuella tvånget bland ungdomar finns hos de vuxna.

- Det är inte jättelätt att lära sig hur man ska bete sig sexuellt. Ungdomarna lär sig av varandra och vuxna. Om de vuxna respekterar varandra så lär sig ungdomarna att det är så man ska bete sig, säger hon.

Kontakta reportern:
sabina.kuuti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".