Ingen mer gratisparkering i centrala Uppsala

Snart är det slut med gratisparkerandet på kvällar och söndagar i centrala Uppsala. Enligt ett nytt förslag ska kommunen börja ta lika mycket betalt dygnet runt på sina parkeringar i innerstan.

Hör du till dem som brukar cirkla runt stan för att leka efter den billigaste parkeringen? Snart kan det blir svårt att hitta gratisplatser också på kvällar, nätter och söndagar.

Enligt ett förslag till gatu- och trafiknämnden ska det kosta lika mycket dygnet runt, varje dag på kommunens parkeringar i de centralaste delarna av Uppsala.  

Det handlar till exempel om Nannaskolan, på Trädgårdsgatan och vid Stadshuset där det idag kostar 25 kronor i timmen, fast än så länge bara måndag till lördag mellan klockan 8 och 18.  

Moderaternas kommunalråd Gunnar Hedberg är mindre förtjust i förslaget om dygnetrunttaxa. 

- Det vore ett dråpslag mot centrum. Vi ser redan köpcentrum utanför stadskärnan som har öppet sent på kvällarna med gratis parkering. Om man ska börja ta betalt för parkeringen inne i centrum även på kvällarna så blir det ännu sämre för centrumhandlarna och restaurangerna, säger han. 

Om gatu- och trafiknämnden säger ja till det här längre fram i vår beräknas de få nya intäkter på runt sju miljoner om året. Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg som ansvarar för trafikfrågor hör till dem som gillar principen.  

Enligt honom är tanken att minska avgaserna från bilar som far runt och leter efter kommunens gratis parkeringar, när de privata bolagen redan tar betalt dygnet runt.

- Utsläppen måste tas på allvar och man ska inte köra runt i onödan för att leta gratisparkering. Jag tror att effekten av prisförändringarna just blir att man inte längre åker runt och letar parkering, det säger Niclas Malmberg. 

Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Platserna som berörs av nya parkeringsavgifter

H-centrum
S.t Eriks torg
Fyristorg
Riddartorget
Nannaskolan
Nedre Slottsgatan
Trädgårdsgatan
Östra Ågatan
Kungsgatan
Dragarbrunnsgatan
Stadshuset
Österplan
Västra Ågatan
Nathan Söderbloms plan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".