Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya Arlandabanor stoppar bostäder i Knivsta

Luftfartsverket har nu presenterat ett förslag som kan få stora negativa konsekvenser för bostadsbyggandet i Alsike och i andra delar av Knivsta kommun. Nya landningsbanor på Arlanda innebär nämligen byggstopp längs den nya utflygningsväg som luftfartsverket planerar för den framtida luftfarten.

- Det är inte så bra, vi är beroende av att fler flyttar hit, det säger Per Nordström som driver ett familjeföretag mitt i Alsike.

Luftfartsverket har alltså lanserat en långsiktig färdplan för kommande landningsbanor på Arlanda som kan innebära att  flygplansbullret i Alsike och andra delar av Knivsta kommun ökar så pass mycket att det kan byggstopp i delar av kommunen där det idag planeras byggnationer.

Tanken på en ny så kallad utflygningsväg genom Knivsta kommun i samband med nya landningsbanor, har funnits länge. Men inte förrän nu har planerna varit så konkreta.

Göran Markström som är byggnadsnämndens ordförande i Knivsta säger att bullerzonen är en mycket viktig fråga för kommunen att nu ta ställning till.

- Knivsta kommun är visserligen beroende av att Arlanda växer. Samtidigt växer kommunen och många flytta hit och det vill vi naturligtvis också tillgodose, säger han.

Den 31 mars ska bland annat Knivsta kommun lämna in en remiss om vilka synpunkter man har på förslaget.

En bullerzon runt Arlanda kallas för riksintresse det vill säga att det i slutändan är på länsstyrelserna i Uppsala och Stockholm som frågorna avgörs. Arlanda flygplats miljöchef Eva Myrin har tagit fram den nya bullerzonskartan som kommunerna nu ska ta del av.

 - Vi har tittat på vilka flygplan som kan tänkas användas i framtiden och var de kommer att flyga. Utifrån det har vi tagit fram en karta med områden där folk med tanke på bullret inte borde bo i framtiden, det säger Eva Myrin.

Kontakta reportern:
erik.persson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".