Uppsala visar framfötterna i kamp om Vaccin

Näringsminister Tomas Östros kom idag till Uppsala för att diskutera förutsättningar för en ny Vaccinfabrik som ska placeras någonstans i Sverige. Han fick träffa företrädare för kommun och näringsliv som marknadsförde Uppsala som bästa platsen för den framtida vaccinfabriken.

Tomas Östros fick bland annat träffa lokala företrädare från Uppsala kommun och representanter från näringslivet i Uppsala. Och så här sa Tomas Östros när mötet var klart.

- Jag känner stan väldigt väl och jag vet ju från liknande processer att det är många städer som kommer att vara intresserade. Det är min uppgift att lära mig om fler städer än min egen hemstad. Jag tycker det är roligt att se att Uppsala är aktiva och på gång så här tidigt i processen.

Idag gällde det att visa framfötterna för kommun och näringsliv och visa att just Uppsala är den stad som är lämpligast för en framtida vaccinfabrik i Sverige. Med på mötet med uppsalabon och näringsministern Tomas Östros var kommunstyrelsens ordförande Lena Hartwig och hon var också nöjd efter mötet.

- Vi har berätta för Tomas Östros vilken enorm kapacitet som finns i Uppsala och vilka förutsättningar vi har för att starta fabriken här. Och Tomas Östros ser ju att vi har all den kompetens som behövs för att starta fabriken här. Men det kan han inte säga.

Bakgrunden till att det nu från statligt håll planeras en vaccinfabrik är fågelinfluensan som skördat flera dödsoffer i Asien och det möjliga hotet om en kommande världsomfattande influensaepedemi. Därför vill regeringen nu säkra produktionen av influensavaccin i Sverige. Nu påbörjas en process där det både handlar om att knyta kontakter med läkemedelsföretag som vill tillverka vaccinet. Men att det också finns bra platser för produktionen med färdiga lokaler är också en viktigt sak för regeringen att ta reda på. Nu återstår att se om just Uppsala blir den platsen.

- Hur mycket hänsyn kommer man ta till den kompetens som ändå finns i en universitetsstad som Uppsala?

- Det tror jag är viktigt. Det är säkert så att dom företag som är aktuella vill vara på en plats där man kan rekrytera duktigt folk.

reporter
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".