Ungdomsgård hotas av nedläggning

Uppsala kommuns planer på att sälja Gåvstagården i Rasbo gör att den väl fungerade ungdomsverksamheten som bedrivs i fastigheten nu riskerar att stå utan lokaler.

Åsa Andersson har barn som går på ungdomsgården och hon oroas över vad som ska hända.

- Det har varit på gång flera gånger tidigare. Men nu har vi bara fått en uppsägning. Det blir stora problem för oss, vi har ingenstans att vara.

I Gåvstagården i Rasbo i östra delarna av Uppsala kommun huserar i dag flera verksamheter. På övervåningen har Rasbo motorklubb hyrt lokaler i 35 år och på nedervåningen finns sen ett år en väl fungerande fritidsgård. En vanlig vardagkväll kan det vara upp till 50 ungdomar där som träffas för att spela pingis, biljard eller tar en fika.

Men nu har kontrakten sagts upp eftersom Uppsala kommun planerar att sälja fastigheten. Kommunen har redan beslutat om en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga bostäder eller kontor. Socialdemokraten Irené Zetterberg, som är ordförande i Fastighetsnämnden kan inte ge några närmare besked till de oroliga rasboborna.

- Kommunen ska äga strategiska fastigheter och jag har bedömt att den här fastigheten inte är strategisk. Ett besked kan vi ge först när vi tagit upp det här i nämnden för beslut.

Lars Anderson är ordförande i intresseföreningen Rasbo i Samverkan.

- Vi kan förstå att kommunen vill sälja fastigheten. Vad vi inte kan förstå är hur fastighetsnämnden kan fatta det här beslutet utan att undersöka dom konsekvenser som drabbar dom verksamheter som finns där. Det värsta som kan hända är att vi inte hittar någonstans att vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".