Stort gängåtal för mordförsök i Uppsala

Sju unga män åtalades i dag vid Uppsala tingsrätt för inblandning i flera grova våldsbrott i Uppsala. Åtalet omfattar bland annat ett mordförsök. Mordförsöket inträffade i september förra året då en 22-årig man höggs ner med kniv.

Det var på Täljstensvägen i Eriksberg som en 22-årig man som umgåtts i samma kretsar som de åtalade blev knivhuggen i låret, enligt åklagaren var det fyra av de åtalade som i samråd planerade och utförde dådet. 22-åringen var nära att förblöda eftersom hugget träffat pulsådern. Därför har åklagaren Gunilla Strömblad valt att åtala alla de fyra männen för mordförsök.

22-åringen lyckades efter att han knivskurits att ta sig ombord på en stadsbuss vid busshållplatsen på Norbyvägen alldeles i närheten. Han ropade till busschauffören ”Stäng dörren, stäng dörren, jag har blivit knivhuggen”, och ramlade sen omkull. En av passagerarna i bussen var en sjuksköterska som kom fram och gjorde ett tryckförband, vilket kan ha räddat livet på honom.

Strax efteråt kom 22-åringens far åkande i bil och stannade till vid bussen där polis och ambulans då fanns på plats, och upptäckte sin son ligga blödande och skadad inne i bussen. Tre unga män syntes fly efter att 22-åringen hoppat på bussen, och det finns också vittnesmål som exakt angett vilka de flyende männen är. Samtliga sju åtalade är mellan 17 och 23 år, och polisen hade redan före knivskärningen påbörjat telefonavlyssning av några av de inblandade.

Två andra misshandelsfall som ingår i åtalet inträffade på Celsiusskolan den 28 oktober då två personer misshandlades, den ena ska ha misshndlats av tre av de åtalade med sparkar och slag mot bland annat huvudet. Dagen före hade en annan av männen enligt åtalet utfört en rå misshandel mot en person med sparkar och slag mot huvudet. Fem av dom åtalade männen sitter häktade fram till rättegången.

reporter
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".