Ändrad översiktsplan orsakar nya protester

Nu stormar det på nytt kring Uppsala kommuns översiktsplan när det gäller Sunnerstaområdet. Den ändring som gjordes efter omfattande protester, har istället orsakat nya protester.
Efter omfattande protester mot bebyggelseplanerna i Granebergsskogen ändrade sig kommunen. Man minskade antalet bostäder där, men vill istället bygga även i strövområdet Trasthagen alldeles intill. Det är ett förslag som upprör dom boende i området ännu mer, säger Bengt Nilsson som är ordförande i Sunnersta egnahemsförening. - Då tar man allt lekutrymme för dagisbarn och fritidsbarn som håller till i skogen där hela dagarna. Sammantaget är det lika illa som det förra förslaget. Det är många som upprörts över kommunens planer på att bygga i Trasthagen och Granebergsskogen. Nästan 1200 namnunderskrifter och över 200 brev har kommit in till kommunen. I höstas presenterade Uppsala kommun sitt första förslag till ny översiktsplan. Allra mest kritik fick då planerna på att bebygga Granebergsskogen. Kommunen ändrade då planen och förlade en del av byggnaderna till det närliggande området Trasthagen. I dag består området runt Trasthagen mest av villor. Kommunen vill att mer folk ska flytta in och vill blanda upp villorna med flervåningshus. Sammanlagt räknar man med att byggnationerna skulle leda till att ungefär 1500 nya personer flyttar dit. Men Bengt Nilsson tycker att det finns betydligt bättre platser att bygga på. - Man kunde valt skogsområdet på andra sidan Flottsundsbron, söder om Sävja. Det hade kanske kostat mer för att anlägga vägar, vatten och avlopp, men då hade man haft de här parkområdena, som nu används av så många, kvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".