Nationaldemokraterna JK-anmälda för hets mot islam

Nationaldemokraterna, som i höst ställer upp i bland annat landstingsvalet i Uppsala län och i kommunvalet i Håbo, har anmälts till Justitiekanskern, JK, för hets mot folkgrupp. I en broschyr som tryckts i tusentals exemplar, sprider partiet propaganda mot muslimer.
I broschyren, som tryckts upp i tusentals exemplar, finns ett 20-tal uttalanden om islam som upprör Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svenska Islamiska Samfundet. - De sprider ju bara konflikter inom samhället. Det är ju ren rappakalja alltihopa. De bryr sig inte om sanningen utan bara om sina dunkla politiska mål, säger Abd al Haqq Kielan till Upplandsnytt. Skriften är enbart menad att öka oförståelsen för islam i Sverige, menar han. I broschyren kan man bland annat läsa påståenden som "den som lämnar islam straffas med döden" och "muslimska män håller kvinnor i husarrest utan lov att lämna hemmet själva". Tor Paulsson, partiorganisatör i nationaldemokraterna, som står bakom den här broschyren, vill inte kommentera de olika specifika citaten från broschyren, och hänvisar till en möjlig framtida rättegång, eftersom broschyren anmälts till Justitiekanslern. Men han står bakom uttalandena i texten. - Vi har som målsättning att det vi går ut med är sanningen. Vi har försökt att vara så objektiva som vi har kunnat vara, säger Tor Paulsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".