Gode Män vill ha försäkringshjälp av kommunen

Många som tagit på sig frivilliguppdrag som gode män eller förvaltare har inget försäkringsskydd om de skulle göra något fel, eller råka ut för en olycka. Det vill man nu att Uppsala kommun ändrar på.

Initiativtagare till den föreslagna förändringen är Föreningen för Gode män och Förvaltare. Bengt Kvist är sekreterare i föreningen.  

- Arbetstagare i en vanlig anställning är skyddad av sin arbetsgivare om han eller hon begår ett misstag. Men det är man inte här i alla fall inte i tillräcklig omfattning.

Bengt Kvist är god man åt fem personer, som behöver hjälp att bevaka sina rättigheter. I Uppsala finns 750 sådana gode män och förvaltare som arbetar frivilligt. De får en liten ersättning från kommunen - men de räknas inte som anställda där och är därför inte försäkrade. Försäkringsbolagen däremot menar att det handlar om ett arbete - så hemförsäkringen gäller heller inte. Och den försäkring de kan få via sitt riksförbund är väldigt begränsad. Så om de gode männen skulle råka ut för en olycka när de utför uppdraget, eller om de hotas av en kanske psykiskt sjuk person de hjälper, så är de inte försäkrade.

Om de skulle göra något misstag när de handskas med pengar, ibladn har de hand om stora summor, så har de ingen ansvarsförsäkring - utan kan också bli skadeståndsskyldiga själva. Bengt Kvist tror att det här försvårar möjligheten att hitta folk som vill ställa upp.

- Dom som vet hur löst man sitter i det här blir förstås inte så intresserade av att fortsätta sitt engagemang. Det är klart att det försvårar rekryteringen.

Föreningen för gode män och förvaltare i Uppsala tycker att kommunen borde ta ansvar för det här och hjälpa dem att få en bättre försäkring. Kommunstyrelsen ska besluta om det här i morgon, men det förslag som tjänstemännen skrivit säger nej.

- Jag tycker det är tråkigt att kommunen visar ett så litet intresse för ett arbete som görs på frivillig basis och som kommunen drar stora fördelar av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".