Kritik mot krångliga sjukresor

För den som beställer en sjukresa kan det ta 40 minuter att åka 2 kilometer, och pappan till en handikappad 11-åring i Uppsala har fått nog.

De nya sjukresorna är inte bara dyrare och krångligare att beställa än färdtjänst - barn tvingas åka med sjuka och förvirrade patienter, och det tar alldeles för lång tid att åka korta sträckor, anser han.

- Jag tycker det är väldigt konstigt att man har ett sånt system, särskilt för barn att dom skall behöva vänta så länge. Sen pratas det om att det är viktigt att dom ska gå i skola så mycket som möjligt hur går det ihop med att dom måste vänta minst en timme varje gång.

Sen april förra året går det inte längre att åka färdtjänst till
tex läkare eller annan vård - patienterna ska beställa så kallade sjukresor istället. En beställningscentral pusslar ihop de olika resorna - så att flera patienter åker i samma taxi - även om de hämtas och lämnas på olika ställen.

Ett exempel är när 11-åringen blev hämtad i Gottsunda - men på vägen till Boländerna tog taxin en omväg via Akademiska sjukhuset. Där hämtades en äldre senildement kvinna -– taxin fortsatte till Årsta - dit kvinnan skulle, och sist åker taxin till Boländerna där 11-åringen släpps av. När barn skjutsas runt i omvägar tillsammans med senildementa, har det gått för långt, tycker pappan.

- Mitt barn tyckte inte det var särskilt roligt att åka med den senildementa kvinnan. Barn kan bli skrämda av andra människor därför kan det vara väldigt jobbigt för barn att åka med med människor som är såpass dåliga.

Reglerna för sjukresor säger att resan kan ta dubbelt så lång tid, än om man åker raka vägen - dessutom kan beställningscentralen be personen åka en kvart tidigare - så en resa på en kvart kan istället bli 45 minuter. Man kan inte heller styra vilka som hamnar i samma bil - det säger Eva Bouveng, chef för sjukrese-enheten.

- Nej det kan vi inte göra. Såvida det inte finns ett speciellt undantag för barnet eller den senildemente.

Men undantag - att få åka ensam raka vägen - är extremt ovanligt.

- Det är mycket ovanligt vi har kanske två eller tre personer i länet som får åka så.

Det krävs starka medicinska skäl - och undantaget blir då tidsbegränsat - hittills har inget barn fått åka raka vägen av de skäl som 11-åringens pappa talar om.

- Ingenting som framkommit till våran kännedom.

reporter
annsharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".