Människosmugglare åtalades

I dag åtalades vid Uppsala tingsrätt den man i 40-års åldern från Uppsala som försökt smuggla tio personer till Sverige. Mannen åtalas också för att ha undanhållit skattemyndigheten drygt 35 miljoner kronor.

I oktober förra året försökte mannen smuggla tio personer till Sverige. Brotten betraktas som grova eftersom 40-åringen hade tagit emot ersättning för smugglingsförsöket.

Han hade också i sin ägo ett stort antal förfalskade uppehållstillstånd och identitetshandlingar som han tillverkat med hjälp av en dator.

Mannen åtalas i detta fall för försök till människosmuggling och grov urkundsförfalskning.

Mannen åtalas också för medhjälp till grovt skattebrott. Under 2003 köpte mannen, för en okänd persons räkning, bland annat läsk, tvätt- och sköljmedel för över 300 miljoner kronor i Tyskland. Han sålde varorna vidare till butiker i Sverige, men han struntade i att deklarera momsen på drygt 35 miljoner kronor.

Kontakta reportern
sabina.kutii@sr.se

Mannen riskerar nu utvisning om han döms.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".