Sjukresor med lång omväg

Barn ska inte särbehandlas när de åker sjukresor. Att som handikappad 11-åring hamna i samma bil som senildementa - och missa skolan en timma extra varje gång för att man inte får åka raka vägen måste man som barn räkna med. Det anser miljöpartisten Johan Edstav, vice ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse.

-Det är så här det är tänkt att det ska fungera och man får räkna med en fördubbling av restiden. Åldern påverkar inte, säger Johan Edstav.

Imorse berättade vi om pappan till en handikappad 11- åring i Uppsala som fått nog. Han tycker inte att det är rimligt att barn skjutsas runt med omvägar och att en resa på två kilometer varje gång tar 40 minuter när 11-åringen behöver åka flera gånger i veckan. Och 11-åringen tvingas ibland åka med förvirrade åldringar. Så här sa pappan i morse:

- Mitt barn tyckte inte att det var speciellt roligt att åka med en senildement kvinna. Barn kan bli rädda för andra personer som är svårt sjuka och då kan det bli jobbigt för dem att åka i samma bil.

Enligt reglerna kan en sjukresa ta dubbelt så långt tid jämfört med att köra raka vägen. Alla ska samåka om det inte finns särskilda medicinska skäl. Att göra undantag är extremt ovanligt. Idag är det bara två patienter som får åka själva. Landstinget har inte råd att låta fler åka raka vägen.

- Skulle vi erbjuda att alla fick åka från dörr till dörr utan denna samordning skulle det kosta mycket mer i skattemedel för landstinget. Barn ska väl kunna åka taxi med en främmande vuxen, säger miljöpartisten Johan Edstav.

- Samåka kan vara bra om man ska till samma ställe men det slår fel om man blir tvungen att ta en omväg genom halva stan, säger pappan till 11-åringen.

Anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".