Fusk med färdtjänstresor i Uppsala

Många patienter har tröttnat på de nya sjukresorna som kom för knappt ett år sen och åker på sitt färdtjänstkort istället, trots att det inte är tillåtet. Det här betyder att Uppsala kommun får betala för resor som landstinget ska stå för.

Att folk fuskar med färdtjänstkorten är inte ovanligt. Det säger Åke, som kört taxi i Uppsala i flera år:

- Man beställer bil och säger att man ska till något närliggande, till exempel Korfu på Dragarbrunnsgatan. Jag tror inte att det är så många pensionärer som åker dit och äter lunch, det är ju troligtvis till sammariterhemmet de ska.

Sen april förra året har sjukresor med taxi minskat med över 40 procent. 58 000 sjukresor har försvunnit jämfört med 2004. Några tusen fler har valt att åka så kallad sjukresebuss sen den blivit gratis, men det handlar bara om några tusen resor. Istället har allt fler valt att fuska. Marianne Nilsson är ansvarig för färdtjänstavdelningen vid Uppsala kommun:

- Det förekommer, det är jag säker på. 

Sen 2002 har färdtjänstresorna minskat i Uppsala, ända fram till 2005 när landstinget införde de nya sjukresereglerna. Då började taxiresorna istället öka.

Idag kontrollerar inte kommunen hur färdtjänstkorten används, men fortsätter missbruket kommer villkoren säkert försämras, säger Marianne Nilsson.

anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".