Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot skolor i Östhammar

Det finns allvarliga problem i Östhammars skolor som beror på brister i kommunens ledarskap för skolan. Det menar ett nätverk av föräldrar som kräver att kommunen agerar för att rätta till problemen.

Förra veckan hade kommunen ett krismöte med föräldrarna, men föräldrarna tycker att det rätta engagemanget verkar saknas för att med kraft ta tag i bristerna. Leif Björklund är en av föräldrarna i nätverket:

- Lärare som mår dåligt, och sjukskriver sig.  Dålig ordning i klassrummen, och det finns även indikatorer på dåliga utbildningsresultat.

Föräldranätverket har först och främst engagerat sig för dom tre skolorna i Östhammars tätort. De menar att det framför allt är på Frösåkersskolan som det varit mycket problem med stökig miljö och svaga resultat i prestationsmätningar. På skolan säger elever att det förekommer mycket skolk:

- Det är jättefå som går på lektionerna, i våran klass i allafall.

Förra veckan vidtog kommunstyrelsens ordförande Margareta Widén-Berggren den ovanliga åtgärden att samla företrädare för dom olika politiska partierna och föräldrar och skolledning för att diskutera den här frågan. Något som en del tolkat som ett uttryck för misstro mot den politiska nämnd som är ansvarig för skolverksamheten, barn- och utbildningsnämnden. Och från föräldrarnas sida menar man att kärnan till problemen ligger i bristande ledarskap.

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".